Follower

20120429

Bersih 3.0? bersih sangat ke???

sudah lama jari jemari ini tidak menekan papan keyboard untuk menulis di dalam blog ini. dan sudah berhabuk rasanya blog ni. kene cuci2 sikit dengan klorox n pewangi pelembut softlan jugak kot. hehehehe,,,,,

sebenarnya bukan sengaja saya biarkan blog ini tanpa sebarang nukilan, tapi dek kerana kesibukan, maka mahu atau tidak mahu, terpaksa juga saya tinggalkan sebentar hobi berblogging ni...

semalam, 28/04/2012, BERSIH 3.0 dianjurkan di  Kuala Lumpur. walaupun telah mendapat perintah larangan daripada mahkamah supaya tiada penganjuran di Dataran Merdeka, tapi masih ramai lagi yang hadir.

yer,,, memang benar alasan mereka, mahu duduk dan bantah. tapi apa yang dilihat bukanlah DUDUK & BANTAH, tapi rempuh dan masuk kawasan yang telah di GAZETKAN sebagai tidak boleh dimasuki oleh mahkamah. susah sangat ke nak ikut arahan? bukan ke sebelum ini kebanyakan daripada kita kata mahkamah kita bagus (lepas peristiwa DS Anwar dilepaskan daripada pertuduhan LIWAT). mengapa pada masa sekarang, tidak mahu mengikut arahan mahkamah?

selain itu, tidak terfikirkah kita tentang kesan2 yang muncul selepas peristiwa ini? 

benar,,, pendemonstrasi membawa visi dan misi untuk memastikan

 1. Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) masih lagi dilihat gagal untuk menyelesaikan 8 tuntutan yang dibuat semasa perhimpunan Bersih 2.0
 2. Lebih banyak penipuan dan bentuk manipulasi telah diperolehi
 3. Tidak yakin Pilihanraya Umum ke 13 akan adatang dapat dilakukan dengan telus dan adil
 4. SPR masih lagi gagal melibatkan isu asas iaitu membersihkan daftar pemilih
 5. PSC masih lagi belum dilihat benar-benar mengusul satu kaedah yang baik bagi menyelasaikan masalah warga Malaysia yang berada di luar negara untuk mengundi

tapi apa yang berlaku selepas demonstrasi ini? saya tidak dapat melihat kesan positif yang banyak hasil daripada demonstrasi ini. yang saya nampak kebanyakannya adalah kesan2 negatif.
 
 1. peniaga2 hilang rezeki utk hari ini terutama di kawasan terlibat. bayangkan jika peniaga tersebut berniaga dan mendapat gaji berdasarkan keuntungan harian. apa akan berlaku pada mereka? gaji harian tiada, hari ini mereka rugi. duit nak menyara anak bini untuk hari ini tiada. bawa berita dukacita kepada keluarga, sebab duit xde untuk hari ini. pasti anda akan berkata, keuntungan semalam boleh diguna untuk hari ini. persoalannya, bagi mereka yang bekerja makan gaji harian. ada ka gaji untuk hari ini? nampak sangat kita hanya mementingkan diri kita sahaja.
 2.  kecederaan pada diri peserta demonstrasi, penguatkuasa dan anggota2 media. setiap kali demonstrasi, pasti ada kecederaan berlaku. sama ada hasil daripada pihak berkuasa atau pun pendemonstrasi. persoalannya, siapa yang memulakan provokasi ini? cuba lihat semula pada diri. jika tersalah menyalahkan orang, boleh menjadi fitnah kepada kita.
 3. menggambarkan yang negara kita tidak aman dan makmur pada mata antarabangsa. bila berlaku saja pergolakan atau demonstrasi di Malaysia, maka ramailah media2 asing yang akan war-warkan. macamlah negara media2 tersebut aman sangat. lepas tue mula memberikan komen yang teramat2 negatif pada negara kita. adakah kita suka apabila orang mengutuk negara kita? cuba bayangkan orang kutuk anggota keluarga kita, panas telinga x kita?
 4. sampah bertaburan, bersepah2 seperti bukan lagi berada di KL tapi di tempat2 pembuangan sampah. bayangkan sampah bersepah2 tinggalan kita di KL. sebagai contoh, kalau hari biasa, KL ada sampah dalam 30 tan metrik. hari berlakunya demonstrasi, sampah komfem jadi lebih 2,3 kali ganda daripada biasa. sampah2 ni, sape yang nak bersihkn? bukannya kita pendemonstrasi nk bersihkan. kita yang sepahkan ada la. sesungguhnya, semasa berdemonstrasi, saya xnmpk lgsg anda2 semua mengikut ajaran islam yang mementingkan kebersihan. yang saya nampak, anda penyebab kekotoran. jadi, layakkah dikatakan himpunan BERSIH jika meninggalkan kesan kekotoran.
 5. dari aspek ekonomi pula, kesan daripada demonstrasi ni, banyak duit dihabiskan untuk baik pulih semula segala kerosakan. adakah bila kerosakan ini berlaku, kerajaan akan biarkan saja? komfem2 akan baik pulihkan. nak baik pulih tue, kita ingat free ke? sorry sikit, komfem2 guna duit pembayar cukai. kan ke rugi dah duit kat situ. tp xjd masalah kepada anda2 yg fikir, duit cukai tue duit kita jugak. persoalannya, berapa banyak sangatlah cukai yang anda bayar berbanding dgn org yang xpegi demonstrasi tue???
 6. pihak berkuasa yang patutnya dapat bercuti dengan tenang terpaksa bertugas dek kerana tugas. terpaksa tinggalkan anak bini sebab ada org buat demonstrasi. tapi yang pegi demonstrasi, sedap2 maki polis dengan panggilan BODOH, BA**, ANJ***, dan macam2 lagi. cuba fikir balik, jika anda anak polis, anda suka ke orang panggil bapa atau ibu anda dengan gelaran2 tue? cuba fikirkan juga, orang yang anda panggil mcm2 tu la jugak yang anda mintak tlg bila anda dalam kesusahan. kenapa xmntk tlg kat ketua pendemontrasi yang anda setuju dilantik sebagai ketua anda? bukan kah anda dah maki polis yang anda kutuk tue macam2?
cukup sampai itu saja, kalau nak diikutkan, banyak lagi yang ada terbuku di hati dan minda ini. apa yang boleh saya katakan, anda yang mengikuti demonstrasi pasti ada sebab anda sendiri. bagi saya pula, saya tidak menyokong langsung demonstrasi seperti ini. bukan kerna apa, kerna bagi saya, banyak lagi perkara berfaedah yang boleh saya buat selain daripada berdemonstrasi. 
 
daripada saya melibatkan diri dengan demonstrasi, lebih baik saya memberikan ilmu yang ada kepada generasi mendatang yang mungkin akan menjadi pemimpin negara kelak, spaya pabila mereka besar, mereka boleh menjadi pemimpin yang bukannya manis di mulut seperti pemimpin2 sekarang, tapi manisnya pada tindakan dan hati mereka. 
 
p/s: yg baik itu daripada Allah, yang buruk itu datang juga daripada Allah tapi bersandarkan kepada kesilapan dan kelemahan diri saya sendiri....

Tiada ulasan: