Follower

20080607

DI DALAM BERSAHABAT.. .

> > Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab &> > punya harapannya sendiri.
Antaranya ialah :-
> > 1 ... Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita &> > sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum> > ianya berlaku.

> > 2 . Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya > > bagus dan betul.

> > 3 . Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt> > tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.

> > 4 . Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.

> > 5 . Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau > > hubungan suami isteri sahabat.

> > 6 . Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai> > positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.

> > 7 . Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut> > sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.

> > 8 . Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu > > rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. > > Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa > > memikir kesannya kepada sahabat kita.

> > 9 . Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat> > bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya> > menyekat perhubungan dgn insan lain.

> > 10 . Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jgn> > dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. Pasti hubungan akan> > kembali spt biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan> > hati yg pasang surut.

> > 11 . Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia> > mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh> > memburukkan keadaan.

> > 12 . Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri> > dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga> > diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t

> > Rasulullah s.a.w. bersabda:
> > "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?"

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran

Tiada ulasan: