Follower

20090321

Pendapat Kaum Quraisy Tentang Mukjizat Al - Quran


PENDAPAT WALID BIN MUGHIRAH

WALID ADALAH SALAH SEORANG HAKIM ARAB. BANYAK PERSELISIHAN ORANG ARAB DISELESAIKANNYA​.​ IA JUGA ORANG YANG KAYA RAYA. BEBERAPA ORANG QURAISY MENEMUINYA UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH MASUKNYA ISLAM KE RUMAH2 PENDUDUK. MEREKA MEMINTA PENDAPATNYA TENTANG AL-QURAN. KATA MEREKA, " APAKAH AL-QURAN ITU SIHIR MUHAMMAD, WAHYU ILAHI, ATAUKAH IANYA HANYA SEKADAR KHUTBAH ATAU SYAIR YANG DIBUATNYA? ORANG ARIF ARAB ITU MEMINTA WAKTU UNTUK MENGUNGKAPKAN PANDANGANNYA SETELAH MENDENGAR SENDIRI AL-QURAN.

WALID KEMUDIAN PERGI MENJUMPAI NABI SAW. SAMBIL DUDUK BERSAMA NABI SAW DI HAJAR ISMAIL IA BERKATA,​"​BACAKANLAH SESUATU DARI SYAIRMU" . NABI SAW MENJAWAB," YANG SAYA BACAKAN BUKAN SYAIR, MELAINKAN KALAM ALLAH YANG TELAH DI TURUNKAN UNTUK MEMBIMBING MANUSIA, " WALID LALU MENDESAK AGAR AL-QURAN DIBACAKAN. NABI SAW MEMBACAKAN TIGA BELAS AYAT PERTAMA DARI SURAH FUSHILAT. KETIKA SAMPAI AYAT , "JIKA MEREKA BERPALING MAKA KATAKANLAH, "AKU TELAH MEMPERINGATKAN KAMU DENGAN PETIR, SEPERTI PETIR YANG MENIMPA KAUM 'AD DAN KAUM TSAMUD, " BATIN WALID GEMENTAR LAUR BIASA. SELURU BULU ROMANYA BERDIRI. IA BEREDAR PULANG DALAM KEADAAN TAKJUB. IA TIDAK KELUAR RUMAH SELAMA BEBERAPA HARI, SEHINGGA ORANG2 QURAISY MULAI MENGOLOK-​OLOKNYA SERAYA BERKATA, "WALID TELAH MELEPASKAN AJARAN NENEK MOYANGNYA DAN MEMELUK AGAMA MUHAMMAD".

KETIKA SURAH AL-MU'MINUN DIWAHYUKAN KEPADA NABI SAW, BAGINDA SAW MENYAMPAIKAN KEPADA PENDUDUK MAKKAH DENGAN SUARA YANG SANGAT MEMIKAT. KEBETULAH WALID SEDANG DUDUK DI SAMPING BAGINDA SAW DAN MENDENGAR AYAT2, "DITURUNKAN KITAB INI DARI ALLAH, YANG MAHA PERKASA LAGI YANG MAHA MENGETAHUI, YANG MENGAMPUNI DOSA DAN MENERIMA TAUBAT, YANG MAHA PEMURAH, YANG HUKUMAN-NYA KERAS. TIADA TUHAN KECUALI DIA. TIADA ORANG KECUALI ORANG KAFIR YANG MEMPERSILISIHKN​A WAHYU ALLAH.JANGAN TERTIPU OLEH PERBUATAN MEREKA DI MUKA BUMI"

AYAT INI SUNGGUH MEMPENGARUHI FIKIRAN WALID. KETIKA ORANG BANI MUKHZUM DATANG KEPADANYA, IA MEMUJI AL-QURAN DENGAN KATA2 , "HARI INI SYA TELAH MENDENGAR DARI MUHAMMAD SEBUAT KHUTBAH YANG BUKAN DARI JENIS KATA2 MANUSIA DAN JIN, KATA2NYA SANGAT INDAH DAN MENGANDUNGI KEINDAHAN YANG ISTIMEWA. CABANG2NYA PENUH BUAH, SEMENTARA AKARNYA PENUH RAHMAT. IA MERUPAKAN KALAM PALING HEBAT , TAK ADA YANG DAPAT MENANDINGINYA."

WALID MENGUCAPKAN INI KEMUDIAN BEREDAR. ORANG QURAISY MENGIRA IA SUDAH MULAI MEMPERCAYAI AGAMA MUHAMMAD.

MERNURUT BEBERAPA ULAMA. INI LAH PUJIAN PERTAMA MANUSIA KE ATAS AL-QURAN. UCAPAN WALID INI MENUNJUKKAN BAHAWA MUKJIZAT AL-QURAN AMAT JELAS BERBEZA DENGAN APA YANG DIFAHAMI OLEH ORANG2 ARAB SEBELUM INI DAN MEREKAK BELUM PERNAH MENEMUKAN KELAZATAN DAN KEINDAHAN SEDEMIKIAN KALAM KARYA MANA PUN SELAIN AL-QURAN.


PENDAPAT 'UTBAH BIN RABIYYAH

'UTBAH BIN RABIYYAH ADALAH SALAH SEORANG PEMBESAR QURAISY. KETIKA HAMZAH MEMELUK ISLAM, SELURUH PEMIMPIN QURAISY DILANDA DUKA DAN KESEDIHAN. PARA MEMIMPIN MEREKA KHUATIR BAHAWA AGAMA ISLAM AKAN SEMAKIN MELUAS. PADA TAHAP INI, 'UTBAH BERKATA."SAYA AKAN MENJUMPAI MUHAMMAD DAN MENAWARKAN BEBERAPA HAL KEPADANYA. BOLEH JADI IA KAN MENYETUJUI SALAH SATU TAWARAN SAYA DAN MENINGGALKAN AGAMANYA. " PARA PEMIMPIN MENYOKONG PANDANGANNYA.

'UTBAH MENJUMPAI NABI SAW YANG SEDANG DUDUK DI MASJID. IA MENAWARKAN KEPADA BAGINDA SAW HARTA, KEKUASAAN, DAN TABIB AHLI DENGAN KATA2 YANG LEMAH LEMBUT. SELESAI IA BERBICARA, NABI SAW BERKATA KEPADANYA, " ITU SAJA YANG INGIN ENGKAU KATAKAN?" IA MENJAWAB, " YA". NABI SAW BERKATA,​"​DENGARLAH AYAT2 INI, KERANA INILAH JAWAPAN TERHADAP APA YANG TELAH KAMU KATAKAN, "HA MIM. DITURUNKAN DARI TUHAN YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYANYANG. KITAB YANG DIJELASKAN AYAT2NYA, YAKNI BACAAN DALAM BAHASA ARAB, UNTUK KAUM YANG MENGETAHUI, YANG MEMBAWA BERITA GEMBIRA DAN MEMBAWA PERINGATAN, TETAPI KEBANYAKAN MEREKA BERPALING (DARINYA); MAKA MEREKA TIDAK MAHU MENDENGARKAN".

NABI SAW MEMBACAKAN BEBERAPA AYAT DARI SURAH INI. KETIKA SAMPAI PADA AYAT KE-37, BAGINDA SAW PUN BERSUJUD. SETELAH ITU, BAGINDA SAW BERPALING KEPADA 'UTBAH SERAYA BERKATA, "WAHAI ABU WALID! SUDAHKAN ENGAKU MENDENGAR RISALAH ALLAH?" AGAKNYA 'UTBAH TERPIKAT OLEH KALAM ALLAH. IA MELETAKKAN TANGANNYA DI BELAKANG KEPALANYA. DALAM KEADAAN SEDEMIKIAN, IA TELAH MENATAP WAJAH NABI SAW SEOLAH-OLAH IA TELAH KEHILANGAN DAYA UNTUK BERKATA. IA LALU BANGKIT MENUJU KUMPULAN OLEH QURAISY.

DARI KEADAAN DAN AIR MUKANYA, PARA PEMBESAR QURAISY MENGETAHUI BAHAWA 'UTBAH TELAH TERMAKAN KATA2 MUHAMMAD SAW DAN KEMBALI DALAM KEADAAN TUNDUK DAN BINGUNG. SAMBIL MEMENDANG WAJAHNYA DENGAN SERIUS, MEREKA BERTANYA KEPADANYA, "APA YANG TERJADI?" IA MENJAWAB, "DEMI ALLAH! SAYA MENDENGAR DARI MUHAMMAD KALIMAH YANG BELUM PERNAH SAYA DENGAR DARI SIAPA PUN. DEMI TUHAN! ITU BUKAN SYAIR ATAU SIHIR. SAYA RASA SEBAIKNYA KITA MEMBIARKAN DIA MENYIARKAN AGAMANYA KEPADA SUKU2. JIKA IA BERJAYA DAN MENDAPATKAN NEGERI DAN KERAJAAN, ITU AKAN MENJADI KEBANGGAAN KAMU SEKALIAN DAN KAMU JUGA AKAN MENDAPAT KEUNTUNGAN. SEBAIKNYA, BILA IA KALAH, ORANG AKAN MEMBUNUHNYA DAN KAMU PUN AMAN."

MENDENGAR ITU, ORANG2 QURAISY MENGEJEK 'UTBAH KERANA PERNYATAAN DAN PANDANGANNYA INI SAMBIL MENGATAKAN BAHAWA IA TELAH TERSIHIR OLEH PIDATO MUHAMMAD SAW.

Tiada ulasan: